– Unik mulighet for kunstinteressert ungdom

Camp Munch er sommerens store kunstbegivenhet for ungdommer mellom 13 og 20 år. I løpet av en hel sommeruke kan deltakerne fordype seg i ulike grafiske teknikker i Edvard Munchs fødekommune Løten. Uka avsluttes 13. august med utstillinger, og åpen festivaldag.

Edvard Munch var en mangfoldig kunstner. Som grafiker var han på flere måter nyskapende. Hans eksperimentering og forenkling av metoder stilte ham i en internasjonal særklasse.

Selvportrett og «selfies»
Under Camp Munch er det grafikerne Marianne Karlsen og Ellen Edminson som er kunstfaglig ansvarlig for de grafiske verkstedene. Begge har lang erfaring med grafikk og undervisning. Deltakerne på Camp Munch vil jobbe med kollografi og dyptrykk på både kobberplater og plexiplater. Edminson forteller at teknikkene utforsker hvordan man oppnår ulike overflater og strukturer. Dette gir deltakerne en helt unik opplevelse og læremulighet innen grafikk.

Selvportrettet som uttrykk vil studeres nærmere. Edvard Munch var selv svært opptatt av selvportrettet, og iscenesatte seg selv i ulike situasjoner. En av oppgavene under Camp Munch er å se nærmere på selvportrettet som fenomen relatert til dagens «selfies».

Edvard Munch arbeidet som kjent med en rekke av sine kunstverk i sitt atelier på Ekely i Oslo. I løpet av Camp Munch blir deltakerne invitert med på inspirasjonstur til Oslo. I etterkant av besøket skal det jobbes med koldnål og streketsning. I denne delen vil Ellen Edminson utfordre deltakernes strek ved hjelp av ulike redskaper.

13. august: Festival og utstilling
I slutten av uka vil deltakerne forberede sin egen grafikkutstilling med stor bredde i både teknikk og materialvalg. Utstillingsåpningen samkjøres med en åpen festivaldag lørdag 13. august. De unge kunstnerne vil være tilstede og tilgjengelige for et publikum som selv kan være med på ulike kunstverksteder. Det planlegges et åpent grafikkverksted med Camp Munch-elevene som publikumsveiledere. Her kan publikum bryne seg på konkrete verkstedsoppgaver innenfor tresnitt og linoleumstrykk. Dette verkstedet egner seg for alle barn i skolealder. Og festivaldagen byr på mer…

Munch og mosaikk
Keramikeren Tanya Kuiters, som har lang fartstid som både kunstner og formidler, inviterer til et spennende og fargerikt mosaikkverksted. Kuiters vil demonstrere mosaikkteknikken som en flatedekorasjon sammensatt av små biter stein og glass i ulike farger. Deretter kan deltakerne ved hjelp av glassmosaikk lage et Munch-inspirert bilde.

Skulle besøkende ha lyst til å prøve seg på en annen uttrykksform under festivaldagen, kan det anbefales en tur innom animatørene. Her skal bilder bli til bevegelse, og animatørene som kommer på besøk denne dagen er fra Fredrikstad. Det var i denne byen Edvard Munchs mor, Laura Cathrine, ble født. Med saks og papir er oppgaven å tolke bilder fra Munchs «Livsfrise» med en teknikk som kalles «cut-out». Ved hjelp av bittesmå «flytt» av figurene man lager, blir resultatet etterhvert bevegelse. Et spennende verksted som krever en smule tålmodighet.

Bevegelse blir det også i lufta. Det er lett å forestille seg svevende, fargerike drager opp mot himmelen en deilig sommerdag. Billedkunstneren Cathrine Schei kommer på besøk for å lage drager sammen med festivalbesøkende. Verkstedet skal stimulere fantasien, men også utfordre våre matematiske – og meteorologiske – kunnskaper.

Festivalområdet vil syde av kreative innslag og opplevelser. Unge lokale musikere står for tonene når det inviteres til avslutningen av en unik kunsthappening i Edvard Munchs barndomsparadis.

Tekst: Nina Molven, Fargefabrikken