CAMP MUNCH 2016

7. – 13. august arrangerte Løten kommune, i samarbeid med Klevfos Industrimuseum og Fargefabrikken v/ Nina Molven, tidenes første Camp Munch i Løten. Camp Munch er en kunst-sommerleir for ungdom i alderen 13 – 20 år, og årets deltakere representerte store deler av Norge og Uppsala i Sverige.

Søndag 7. august ankom 20 forventningsfulle deltakere Ådalsbruk skole, hvor de skulle bo og sove uka i gjennom. Her ble det mat ved ankomst og bli-kjent-leker.
13901305_321450214859374_145570520614320391_n 13880370_321518071519255_7031201238250325259_n

Første undervisningsdag startet med en presentasjon av lærere, deltakere og ukens oppgave: Selvportrett/selfie. Det var viktig for faglederne Marianne Karlsen og Ellen Edminson å bli kjent med deltakernes forventinger og å avskaffe eventuell prestasjonsangst. Til tross for at grafikk og kollografi, teknikken det ble jobbet med de første to dagene, var ny for de fleste – var produksjonen godt i gang allerede på dag 1.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Jeg tror det vil bli skapt mye magi her i dag», sa Ellen Edminson tidlig på dag 2. Flere av deltakerne var da klare for å trykke med flere plater og flere farger, og vi var alle ekstra spente når det første flerfargetrykket skulle avdekkes. Deltakerne oppdaget raskt fargenes påvirkning på motivet, og testet ulike stemninger og effekter ved bruk av farge. Prosessen og søken etter det rette uttrykket ble hengt opp på veggene og gjennomgått – og etter hvert som uka forløp ble rommet fylt av et mylder av farger, form og motiver.
Trykking Rommet fylles

Onsdagen var et høydepunkt for de fleste, med studietur til Munchmuseet og Edvard Munchs atelier på Ekely i Oslo. Jasper Johns + Edvard Munch var en spennende utstilling som tok opp i seg mye av det ukens oppgave handlet om. Det å skape et personlig selvportrett betyr ikke nødvendigvis å gjenskape eget ansikt, men kan også involvere avtrykk av fingre og kropp, egen signatur eller andre elementer som sier noe om deg.
IMG_8883 IMG_8893

På dag 4 var tiden kommet for å utforske dyptrykket med kobber- og plexiplater. Dette er krevende teknikker fordi man må være bevisst på hvor trykkfargen legger seg og ikke, på hva som skal ha eller stå uten farge, og at motivet blir speilvendt i trykken. Det er også vanskelig å fordekke eventuelle feil.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nå kom også vårt nyanskaffede digitale utstyr til full nytte, iPad til alle og 2 iMac anskaffet med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB, til forarbeid eller bearbeiding av eget arbeid. Mange var godt kjent med digital bildebehandling, for andre var det nytt.
iMac iPad

Deltakerne fikk være med på ulike organiserte eller selvvalgte kveldsaktiviteter hver dag, men denne torsdagen ble de invitert til ungdomsfest i Løten med gamer og youtuber «Noobwork» og konsert med artist Morgan Sulele. Noen var slitne etter lange dager, men de fleste ble med og fikk en opplevelse utenom det vanlige sammen med 250 andre lokale og regionale barn og ungdom.
Morgan Sulele

Fredag var en hektisk dag hvor arbeid ble ferdigstilt og trykket i høyt tempo. Etter lunsj startet forberedelser til utstilling og Munch Minifestival, nok et høydepunkt og en staselig avslutning på uka. Camp Munch er først og fremst læring og kunstproduksjon under profesjonell veiledning, men gir også en smakebit på kunstformidling, utstillingsmontering og opplevelsen av å være en «ekte» kunstner.
Mange vasker Utstillingsmontering

Lørdag 13. august strømmet om lag 400 besøkende til Klevfos Industrimuseum og Munch Minifestival. Her kunne de prøve seg på ulike kunstaktiviteter, som linosnitt, tegn ditt eget skrik, papirlaging, vegganimasjon (klikk her og se resultatet), utendørs maling med palett og staffeli og hvordan lage og fly sin egen drage. Det var også andre utendørs aktiviteter, muligheter for å prøve Virtual Reality-teknologi, omvisninger i Løtens eget Munch-senter, foredrag, teater og konsert. Dagens høydepunkt var likevel deltakernes egen utstilling i Klevfos Industrimuseums autentiske fabrikklokaler. Trykkene, som ble montert på pleksiglass og hengt fra stillaserigger, ble enda flottere med riktig belysning og god presentasjon. Utstillingen ble åpnet av ordfører Bente Elin Lilleøkseth og kunstner Unni Askeland. Sistnevnte leste diktet «Kjerringa mot strømmen» av André Bjerke, en tekst som på mange måter oppsummerer unge kunstneres opplevelse av å gå litt mot strømmen, kanskje være litt ensomme til tider, men også det å være sterk, søkende og egenrådig.
Unni Utstilling

KJERRINGA MOT STRØMMEN
av André Bjerke.

I denne tid da frihet aktes lite,
kan det for nordmenn være godt å vite

at vi har fostret her på hjemlig mark
en frihetshelgen, større enn Jeanne d’Arc.

Hun var av dem hvis nese det er ben i,
for hun var født prinsipielt uenig.

Hun har – fordi hun var så vrang og vrien –
fått evig plass i folkepoesien.

Og sjelden var en dame som fikk plass i
et eventyr, så eventyrlig trassig!

Hun lot seg ikke engang overmanne
da hun ble holdt med hodet under vannet.

Da var det bare stemmen vannet kvalte.
For hun stakk hånden opp. Og hånden talte!

To fingre dannet klippende en saks.
Så drev hun opp mot strømmen som en laks.

Og over fossen lå hun samme aften
i suveren protest mot tyngdekraften.

Hun holdt på sitt. Hun var den bedre del
av det vi kaller Norges folkesjel.

Hun er vår adel, hun er frihetsdrømmen
hvis norske navn er: Kjerringa mot strømmen.

Hun er av dem jeg gjerne skulle kjenne.
Det beste i oss er i slekt med henne.

Camp Munch er støttet av Sparebankstiftelsen DNB, Kulturrådet, Hedmark Fylkeskommune og Løten kommune, Edvard Munchs fødested.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA