Camp Munch – en opplevelse og en læremulighet

Camp Munch er neste sommers store kunstbegivenhet for ungdom mellom 13 og 20 år. Campen byr på en innholdsrik sommeruke i grafikkens verden i Edvard Munchs fødekommune Løten. Deltakerne får en unik mulighet til å utfolde seg med profesjonelt utstyr under kyndig veiledning av profesjonelle kunstnere.

Edvard Munchs barndomslandskap var Ådalsbruk og området omkring fødegården Engelaug. Her ligger Klevfos Industrimuseum, en tidligere cellulose- og papirfabrikk, og Munch-senteret i Løten. Museet huser et profesjonelt grafikkverksted som vil være base for deltakernes faglige program. Her kan deltakerne ta i bruk profesjonelt grafikkutstyr, trykke et ubegrenset antall arbeid på kvalitetspapir og benytte seg av hver sin iPad samt flere stasjonære iMac med topp programvare innenfor bildebehandling. Ungdomshuset på Løten, et steinkast unna, vil huse ungdommene resten av døgnet.

Selvportrett og iscenesettelse
Edvard Munch var en nyskapende grafiker. Hans eksperimentering og forenkling av metoder stilte ham i en internasjonal særklasse. Han var svært opptatt av selvportrettet, og iscenesatte seg selv i ulike situasjoner. Munchs tidlige bruk av fotografiet vitner om en åpenhet til nye medier som stadig er like aktuelle, men som i dag rommer flere og andre muligheter. Camp Munch knytter dette til vår egen tid ved at deltakerne får benytte digitale verktøy i eget arbeid.

Tema for 2018 er selvportrett. Deltakerne skal fokusere på former, blant annet ved å utheve egne særtrekk. Eksempler på slike særtrekk er briller, lugg, langt/kort hår, fregner og/eller røde lepper. Oppgaven åpner for fri tolkning og utførelse; portrettene trenger ikke å ligne, men skal fremheve karakteristikker ved hver enkelt sitt ansikt.

Under Camp Munch er det grafikerne Marianne Karlsen og Ellen Edminson som er kunstfaglig ansvarlig. Begge har lang erfaring med grafikk og undervisning. Edminson forteller at teknikkene og tema for 2018 utforsker hvordan man oppnår ulike overflater og strukturer. Dette gir deltakerne en helt unik opplevelse og læremulighet innen grafikk.

Opplevelsen og inspirasjon til eget arbeid forsterkes ved en ekskursjon til Oslo hvor det blir besøk i Edvard Munch sitt atelier på Ekely. Han arbeidet her i lange perioder. Osloturen byr også på utstillingsbesøk til Munchmuseet. Her vil de se en utstilling som blant annet tar for seg iscenesettelse og selvportrett. I etterkant av omvisningen blir det egentid på museet etterfulgt av en skisseworkshop i museets arbeidsrom.

Kunstleir for hele landet
Camp Munch ble første gang arrangert i 2016. Med deltakere fra Hamar, Tangen, Ringebu, Oslo, Vestby, Fetsund, Langhus, Sandefjord, Tønsberg, Husøysund, Fredrikstad, Lillesand, Stryn, Oppstryn, Karmøy, Steinsdalen og Terråk, samt Uppsala i Sverige ble det en spennende mulighet til å bli kjent med ungdommer fra hele landet + Sverige. Camp Munch 2018 planlegges likt.

På kveldene blir det sosialt samvær i tillegg til muligheten for å lage sitt eget pinhole kamera og papirverksted. Pinhole eller hullkamera er en innføring i analog magi, og en av de eldste og mest primitive former for fotografering. Her dannes bildet av et bittelite hull i stedet for en linse. Teknikken krever ofte lang eksponeringstid og gir tidløse bilder hvor all bevegelse er hvisket ut. Deltakerne skal først lage sitt eget kamera ved bruk av en lystett boks, et hull som slipper lyset inn og noe som kan fange eksponeringen. Deretter blir det fotografering og framkalling av egne foto i mørkerom.

Munch Minifestival
Camp Munch består av et dagsprogram, et kveldsprogram og en festival. Festivalen avslutter Camp Munch på ukens siste dag, lørdag 7. juli. Festivalens hovedattraksjon er deltakernes egen utstilling, som innledes med en tradisjonell utstillingsåpning med vernissasje, taler og utdeling av deltakerbevis. Øvrige aktiviteter på festivalprogrammet er drop in grafikkverksted med tresnitt, drop in Pinholekamera-verksted, maleverksted
i det fri med lerret og staffeli, skulpturverksted med lufttørkende modellerleire, animasjonsverksted, mosaikkverksted, sunprint – solbildeverksted, omvisninger i Munch-senteret, eventyryoga, fotorebus og aktiviteter/leker fra Munchs barndom.

Med andre ord avsluttes Camp Munch med en velfylt bukett av kunstopplevelser for alle i alle aldre i Edvard Munchs barndomsparadis.

 

Tekst: Nina Molven, Fargefabrikken