Camp Munch 2018

1 – 7 juli 2018 ble Camp Munch arrangert for andre gang i Løten. Camp Munch er en kunst-sommerleir for ungdom 13 – 20 år. Tiltaket, som også inkluderer en åpen festival, er inspirert av Edvard Munchs sommeropphold i fødekommunen Løten som 11- og 18-åring. 

Årets deltakere har bodd på Ungdommens hus i Løten sentrum, der de ble mottatt ved ankomst 1. juli. Det faglige programmet startet samme dag, med en faglig introduksjon til oppholdet og ukens oppgave.

På dagtid uka gjennom har deltakerne kunnet fordype seg i de grafiske teknikkene kollografi og fotopolymer med digital bildebehandling. Ukens oppgave var selvportrett og egenpresentasjon. Deltakerne ble utfordret på hva dette innebærer, og på hvordan stil, strek, farge, fremheving av persontrekk og andre meningsbærende elementer kan gi økt forståelse og innsikt. Kollografi og fotopolymer er teknikker som på en fin måte demonstrerer ulike trykkemetoder, håndverket og bruk av tekniske hjelpemidler. Undervisningen har basert seg på aktiv deltakelse i et miljø med likesinnede og under profesjonell veiledning. Prosess har vært et viktig stikkord, og det å gjøre bruk av, og kombinere, teknikkenes ulike egenskaper og uttrykk.

4. juli dro Camp Munch på studietur til Oslo. Her ble det omvisning og skisseverksted i Munchmuseets utstilling «Mellom klokken og sengen», som tok utgangspunkt i Munchs selvportrett med samme navn. Vi besøkte også Edvard Munchs atelier på Ekely. Her ble utstilling og omvisning ble fulgt opp med en kunstnersamtale med billedkunstner Kirsti Grotmol som bor og arbeider på Ekely i dag. Fagledere denne uka har vært grafikerne Ellen Edminson og Marianne Karlsen.

Kveldene har blitt brukt til kortere verksteder og sosiale aktiviteter. Fotograf Morten M. Løberg har gitt en todagers introduksjon til pinhole fotografiet, der deltakerne har laget eget kamera, fotografert og fremkalt bilder i mørkerom. De har vært på badetur til Rokosjøen og kuratert egen utstilling på Klevfos Industrimuseum, hvor også undervisningen denne uka har foregått.

Munch Minifestival ble arrangert 7. juli. Ett av høydepunktene denne dagen var åpningen av deltakernes grafikkutstilling, som satte et verdig punktum for Camp Munch-uka. Festivalprogrammet bestod av flere åpne kunstverksteder, samt aktiviteter og opplevelser koblet til Munchs tid i Løten: Maleverksted, leireskulptur, vegganimasjon, bokbinding, tresnitt, pinhole foto, sunprint, lego, fotorebus, zipline, film, omvisninger og syngespill. Det var om lag 500 besøkende på Klevfos denne dagen.

Formålet med Camp Munch er å skape en nasjonal møteplass og læringsarena for kunstinteressert ungdom på sommerstid. Årets 20 plasser ble fulltegnet med deltakere fra 9 fylker: Hedmark, Oppland, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Aust-Agder, Rogaland og Hordaland.

Arrangørene Løten kommune, Klevfos Industrimuseum og Fargefabrikken v/ Nina Molven ønsker å takke alle som har deltatt på og bidratt til årets gjennomføring! En spesiell takk til våre støttespillere Sparebankstiftelsen DNB, Sparebankstiftelsen Hedmark og Hedmark Fylkeskommune som har gjort det mulig for oss å arrangere en nasjonal kunstleir for ungdom på Edvard Munchs fødested.

Her er noen bildeglimt fra Camp Munch 2018: