10 kjappe med street art-lærer Maria

– Tør å følge kunstnerdrømmen! oppfordrer den prisbelønte kunstneren Maria Sundby (42). I sommer skal hun lære Camp Munch-deltakerne å jobbe på stort format – selv kan hun skilte med et veggmaleri som er 47 meter langt.

1. Hvem er du?

Maria Sundby, 42 år, bor og arbeider i Oslo og Värmland, Sverige. Bor med min mann Kjartan og vår datter Una som er 15 år og hunden Alice 3 år. Min bonusdatter Vera bor for seg selv. Jeg er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, der jeg gjennomførte min mastergrad i 2008. Nå gleder jeg meg skikkelig til å møte alle deltakerne på Camp Munch til sommeren! Vi skal ha det gøy i prosess til ferdig resultat.

– Camp Munch-deltakerne skal lære mye og ha det veldig gøy, sier Maria Sundby (42).

2. Hva slags kunstner er du?

Jeg er en aktiv og engasjert kunstner. Jeg jobber ofte prosjektbasert, der de tingene som engasjerer meg i samfunnet og livet blir vist gjennom ulike uttrykk. Innhold og tematikk er viktig for meg i den kunsten jeg lager.

3. Hvordan vil du beskrive ditt uttrykk?

Jeg arbeider innenfor en rekke ulike uttrykk (se under), fra store installasjoner til tegning, grafikk og maleri. De siste årene har jeg arbeidet mye med Kunst i offentlig rom, alt fra store veggmalerier til integrert kunst i ulike institusjoner. I tillegg til utstillinger. Uttrykket spenner fra det fabulerende til det fotografiske. Ofte fargerikt og med store kontraster.

(Teksten fortsetter under bildene)

4. Hva jobber du med nå? 

Flere ting:

1. Gruppeutstilling som handler om byutvikling ved galleri ANX i Oslo, som åpner februar 2020.

2. Utstilling som åpner i juni 2020 ved Historisk Museum i Oslo- et samarbeid med galleri Kunstplass i Oslo.

3. SKUP (Skolens utviklingsprosjekt i Den kulturelle skolesekken)  med elever fra Kongshavn videregående skole i Oslo. Jeg skal gjennomføre et grafikkprosjekt sammen med 160 elever som tar utgangspunkt i Peer Gynt av Henrik Ibsen.

5. Utstillinger du har hatt? 

Jeg har hatt mange utstillinger i inn- og utland. Både separat- og gruppeutstillinger; Moscow Museum og Modern Art (MMOMA) DEPO- Istanbul, Tyrkia, Bund Bildener Kunstler, Leipzig, Tyskland, Kunstnerforbundet, Tegnerforbundet, galleri GAD, Nord Trøndelag Fylkesgalleri, Den Nordnorske Kunstutstilling, Trøndalgsutstillingen, Galleri Henrik Gerner,  UKS, Bærum Kunstforening.

6. Priser/utmerkelser du har fått?

Oslo Bys Kunstnerpris (2011), Bydel St.Hanshaugen Kulturpris (2007), Juryens pris (Den 65. Nordnoske kunstutstilling) 2011, og en rekke andre stipender og prosjektstøtte-ordninger.

7. Hva slags erfaring har du med street art? 

Jeg har de siste årene arbeidet med mange store utsmykkinger/veggmalerier utendørs og innendørs. Street-Art er jo opprinnelig en betegnelse på en «ulovlig» form for kunst utendørs. Jeg arbeider innenfor lovens rammer, men med mye av det samme uttrykket. Det største veggmaleriet jeg har gjort er utendørs i Bergen, på Fantoft Stasjon (Bybanen) Dette veggmaleriet er 47 meter langt og 6 meter høyt. Det tok cirka én måned å lage dette.

8. Hvordan vil du legge opp street art-programmet under Camp Munch?

Elevene skal på forhånd besøke Munch-museet. Planen er at de skal velge seg et maleri og ett tresnitt av Munch som de liker godt. Med utgangspunkt i dette kan maleriet bli en bakgrunn på platen de skal dekorere.  Tresnittet som visuelt likner på sjablong-kunst/street art skal elevene overføre til bakgrunnen som er malt/sprayet på platen først. Slik vil vi få en fargerik bakgrunn med et fint grafisk motiv over.  Det skal være åpent for tolkninger av Munch sine arbeider.

9. Hva ønsker du å lære deltakerne? 

Jeg ønsker å lære de å arbeide fra lite til stort format. Noe jeg tror mange tenker som utfordrende. Men ofte er det egentlig lettere å arbeide stort enn lite – sånn rent teknisk. Iallfall utendørs. Jeg ønsker å lære de teknikker for å oppnå spennende overflater to dimensjonalt. Og at de skal lære å arbeide både intuitivt med selve flaten, men samtidig ha en konkret plan for motiv. Altså bakgrunnen blir delvis til ved intuitiv arbeidsmetode-mens motivet blir rent og mer grafisk. Med andre ord; å arbeide i stort format krever en viss planlegging på forhånd, men man må tørre å gi slipp på den lille penselen ved å arbeide mer utfoldende og fritt. Vi skal lage kunst på plater som senere skal henges opp i en undergang i Løten sentrum. Platene skal males og sprayes på.

10. Hva vil du si til unge som drømmer om å bli kunstnere?  

At det er viktig å følge det man elsker å holde på med. Å være kunstner er et yrke som andre yrker. Men det er ikke et yrke man velger for økonomiens skyld. Man må tåle usikkerhet og konkurranse. Og tider der man kanskje må jobbe med noe annet ved siden av. Det er mye arbeid og ikke akkurat en 8-16 jobb. Man må tåle mange nedturer og avslag. Man må også like fleksibilitet. Men i fleksibilitet er det også en frihet. Og det å kunne være skapende gir for mange så utrolig mye. Kunsten oppstår ikke nødvendigvis i gallerirommet- men i livet selv- den blir en del av deg og følger deg livet ut.